Tanssiryhmä FRUNZA English

Tanssiryhmä Frunza on Helsingissä toimiva lähinnä Balkanin maiden kansantansseja harrastava ja esittävä ryhmä.

Historiaa
Tanssiryhmä Frunza perustettiin Helsingissä vuonna 1978. Tällöin joukko Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla Arbiksella ulkomaisten kansantanssien kurssille osallistuneita päätti jatkaa tanssimista itsenäisesti ja perusti tanssiryhmän. Ryhmän nimi “Frunza” otettiin tutuksi tulleen romanialaisen tanssin nimestä. Frunza on suomeksi lehti. Tästä innokkaasta harrastajajoukosta on vuosien varrella kehittynyt määrätietoisemmin esiintymisiä varten harjoitteleva tanssiryhmä, jolla on kuitenkin vielä tanssin ilo tallella.

Helsinki International Folk Dance Club ry
Tanssiryhmä Frunza kuuluu yhdistykseen nimeltä Helsinki International Folk Dance Club ry. Rekisteröity yhdistys järjestää ulkomaisten kansantanssien opetusta ja viikonloppukursseja. Ohjaajia on omasta takaa ja opettajia myös tuotetaan ulkomailta Suomeen.

Frunzalaiset
Alusta alkaen Frunza-ryhmään on kuulunut kansallisuudeltaan, iältään ja äidinkieleltään erilaisia ihmisiä. Frunzan vanhin esiintyjä on ollut 76-vuotias ja nuorin 2½-vuotias. Nykyisinkin ryhmän nuorimman ja vanhimman jäsenen välillä on ikäeroa parin sukupolven verran. Tanssijoita on vuosien varrella ollut tusinasta kolmeenkymmeneen kerrallaan. Ehkä rytmitajua, tanssitaitoa ja liikemuistia tärkeämpikin frunzalaisen ominaisuus on ryhmän henkeen sopeutuminen. Tanssiharrastus on ryhmätyötä, siihen ei pidä sekoittaa uskontoa tai politiikkaa, vaikka monet tanssimme tulevatkin ajoittain levottomilta alueilta. Kansantanssit ovat kuitenkin kymmeniä, jopa satoja vuosia vanhoja ja tulevat toivottavasti säilymään tasavertaisena osana eri kansojen ja kansanosien rikasta kulttuuria.

Säestysryhmä
Tanssiesitysten säestyksenä on useimmiten musiikkia äänilevyiltä, mutta Frunza on onnistunut saamaan myös elävää musiikkia säestykseen. Yhteistyökumppanina on ollut muutaman viime vuoden ajan Svirki Svirjat-yhtye, joka selviää Balkanin kiemuraisimmistakin rytmeistä. Tanssijoiden ja soittajien raja on ollut myös häilyvä: soittajista osa on esiintynyt Frunzan riveissä ja tanssijoista osa soittajien puolella. Tätä ennen Frunzan kanssa on tehnyt yhteistyötä yhtye Hauenlaulu, viimeksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1995.

Tanssiohjelmisto
Ohjelmistossa on alusta asti ollut kansantansseja Balkanin alueelta eli Bulgariasta, Kreikasta, Jugoslaviasta, Romaniasta ja Unkarista sekä Israelista, Turkista, Armeniasta ja Yhdysvalloista sekä yksittäisiä tansseja muistakin maista. Tanssit on opittu vierailevilta opettajilta kursseilla Suomessa, Hollannissa, Ruotsissa, Tanskassa tai paikallisilta koreografeilta Balkanilla. Ryhmän ohjelmisto on erittäin laaja, tansseja on satoja. Osa tansseista on perinteisiä kylätansseja, joita edelleen tanssitaan etenkin Balkanin maaseudulla. Osa taas on näyttämölle sovitettuja, perinteisistä tansseista koostuvia tanssisikermiä, kun taas täysin keinotekoisia, "sävellettyjä" tansseja ohjelmistossa on vain muutamia. Muistiin merkintä tapahtuu nykyään usein videokameran avulla, mutta mikään ei voita omaa jalkatyötä.

Puvut
Tanssiesityksen olennainen osa ovat värikkäät kansanpuvut. Frunza-ryhmällä on useita erilaisia pukuja, osa aitoja, osa itse tehtyjä aitojen mallien mukaan. Myös ryhmän pojat ovat olleet ompelutalkoissa mukana ja tarvittaessa heiltä syntyy vaikka ristipistokirjontaa.

Toiminta ja esiintymiset
Tanssiryhmä Frunza harjoittelee kerran viikossa pari tuntia. Harjoitukset käyvät hyvästä kuntoliikunnasta, vauhti on vuosien mittaan vain lisääntynyt. Talvikausi on harjoitus- ja esiintymisaikaa ja loppukeväällä on järjestetty kauden pääesiintyminen.
Vaikka Frunza harrastaa tansseja esiintymisiä varten, suuria kiertueita ei usein ole tehty. Koska useimmat tanssijat ovat työssäkäyviä ihmisiä, ryhmä esiintyy vain 5 – 10 kertaa vuodessa. Saksassa ryhmä on esiintynyt kahdesti ja kotimaassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kolme kertaa sekä Pispalan sottiisissa kerran. Ryhmä on kutsuttu myös Romaniaan esiintymään. Useimmat kotimaan esiintymiset ovat liittyneet "aidon" tunnelman tuomiseen ja luomiseen eri ulkomaalaisyhdistysten tai lähetystöjen juhlissa sekä kansainvälisyysteemaan liittyvissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Ohjaajat
Nykyään tanssiryhmä Frunzan pääohjaajina toimivat Inkeri Sippo-Tujunen ja Ari Tujunen. Bahtir Kuqi ja Marjo Kopra-Getov toimivat myös ohjaajina ja lisäksi koreografioiden tekijöinä. Vuosien varrella ryhmällä on ollut useita ohjaajia sekä omasta takaa että vierailevia tähtiä. Ensimmäinen ohjaaja vuodesta 1978 oli Wim van der Kooij.